WellnessByCamilla

En blogg om viktiga saker i mitt liv; om äktenskap, familj, vänskap, böcker, hälsa, resor, inredning och annat kul!

Nytt år - nya möjligheter!


En ljus framtid väntar !

Tänk att vi går mot ett nytt år igen! Det är ju helt otroligt! Tiden tycks gå fortare och fortare ju äldre man blir, eller?...

Jag vill inspirera er alla att vad som än har hänt hittills så kan ett nytt år innebära fantastiska nya möjligheter!
Kom ihåg att du gör val varje dag - gör val som bygger din framtid. Det du sår idag får du skörda imorgon.

Sen är det bra att ibland tänka "vad vill jag bli ihågkommen för?"
Eller varför inte " Om detta vore mitt sista år, vad skulle jag prioritera då, vad skulle jag göra då?"

Nu vet vi att vi kan inte bara sluta jobba, diska och städa och bara roa oss , om man nu tycker det är något att prioritera. Nej, enligt Bibeln så ska vi arbeta som vanligt med det vi människor behöver arbeta med för att få "hjulen att snurra", men att ändå förbereda och vaka och tänka på evigheten mer.
Tänk om 2009 är året då Jesus kommer tillbaka och hämtar sitt folk! Wow! Vad gör jag med det? Jag vill förstås att så många som möjligt följer med mig till himlen!
Valet - att välja Jesus som Herre i sitt liv - är det viktigaste valet i livet. Sen att du också kan ha hysteriskt roligt även som kristen, det är ju bara en bonus;P

Nej, nu är det dags att sova! Är ledig två dagar nu, nice!
Det är också så intressant; att när man jobbar så njuter man ännu mer av de lediga dagarna!
Jag ska njuta enormt! Bara göra vad som faller mig in. Men också städa ordentligt, så att det luktar gott i hela huset!  Det är också njutning!!! Godnattkram!

Vad är lycka?

Människor jagar efter lycka och tillfredställelse i livet. Men vad är det? Är det när känslorna är på topp? Det kanske någon tycker som lever för "kickar" i livet. Någon annan som haft för mycket känslor hit och dit kanske tycker att lycka är när allt blir en vanlig vardag igen. (så kände jag när jag hade en depression i ca ett halvår - allt jag ville var att få känna lugn och ro i vanliga vardagar. Ett tag ville jag faktiskt nästan bli lobotomerad, dvs bli av med alla känslor! Så jobbigt kändes det med känslor då.) Jag har funderat och kommit fram till detta:
Lycka och tillfredsställelse är:
1. Att ha frid med Gud. Om du upplever att du har det ; blivit förlåten allt och vet att du tillhör Honom, då får du en grundtrygghet i livet som håller i en evighet. Du är inte rädd för döden, ja, du behöver inte vara rädd för något alls eftersom tro är att lita på att Han tar hand om allt i ditt liv! Så även om din make lämnar dig, även om du förlorar dina barn, så behöver inte ditt liv rasa, för det är byggt först och främst på ditt förhållande med Jesus.

2. Att veta vad din kallelse är. Alla har en kallelse här på jorden och när du hittat den så ger det en djup mening med livet. Du är behövd, du är viktig, du gör skillnad! När du är kristen är det spännande att hitta det Gud lagt ner i dig, men även du som inte är kristen kan hitta en plats där du gör skillnad, där du känner att du är välbehövd. Även om det bara ger en mening med livet här på jorden och sen vet du inte mer, så ger det dock en behaglig känsla så länge ditt liv varar här.

3. Att vara tacksam för det du har. När man är tacksam för allt man har så njuter man också av det. Människor som fokuserar på det jobbiga med det de har och tycker att "om jag bara hade det, om jag bara fick göra det".....kommer aldrig känna lycka och tillfredsställelse, eftersom det de jagar alltid ligger bortanför dem själva och når de till just det som skulle ge dem lycka så blir det ju snart jobbigt med också det och då ser de bortåt igen och hittar något nytt som "säkert skulle göra dem lyckligare"...

4. Att bara titta bakåt av en orsak, nämligen för att se hur mycket du faktiskt har åstadkommit, hur mycket du lärt dig fram till nu, hur du faktiskt kommit igenom tuffa perioder!

5. Att bara se framåt av en orsak; nämligen för att då och då sätta upp ett nytt mål att nå till. Men inte ha blicken där framme hela tiden för då missar du lyckan och tillfredsställelsen här och nu!

6. Att leva här och nu! Vad gör du just nu? Sitter vid datorn och läser här? Just det, då ska du vara här och nu i hela ditt medvetande, och känna efter hur härligt det är här och nu, hur mycket just detta ger dig:)
Problemet som är stort i vår tid är att när vi gör något, så tänker vi på annat. Till exempel; när vi v aknar tänker vi på jobbet (och är då känslomässigt redan där) , när vi är på jobbet tänker vi på vad vi ska göra efter jobbet (och kan inte njuta på jobbet genom att till exempel ha ett jättetrevligt samtal med en kollega, ha ett kul ögonblick av mentalt utbyte med en kund/passagerare/ patient eller vad det är) När vi är på väg från jobbet tänker vi på vad vi ska laga för middag (och missar att njuta av känslan av att vara iväg från jobbet) När vi lagar middag tänker vi på vad vi måste hinna med under kvällen, under kvällen tänker vi på att vi måste lägga oss snart. När vi lägger oss tänker vi på morgondagen.......osv osv.
Detta gör att vi inte njuter av livet!! Sluta upp med det och FÅNGA ÖGONBLICKEN!

7. Tro gott om alla! Ja, du behöver inte bli naiv för att din grundtanke och grundkänsla är att alla vill dig gott!! Tvärtom! När du tror att alla faktiskt vill dig gott så läser du inte in olika negativa saker som du väljer att vända mot dig själv! Ja, just du gör detta! Det är alltid du som väljer om du ska ta in negativa kommentarer, blickar och så vidare. Du kan bli en människa som låter det negativa rinna av dig. Jag har tack och lov alltid haft denna positiva grundkänsla och det har hjälpt mig så mycket! Jag är lycklig i möten med människor för jag tror att de bara vill gott. Om någon sårat mig så har jag blivit ledsen först, men sen tänkt att den personen egentligen inte vill såra utan att det handlar om att den ser det hela utifrån sitt eget perspektiv och då blir det fel. Att den personen inte kan sätta sig in i min situation. Om jag förstår detta så blir det så mycket lättare att förlåta och komma över.

8. Gör förändringar på rätt sätt! Om du tycker något är riktigt tråkigt så gör förändringar - men på rätt sätt. Ett sätt som i längden bygger upp och inte raserar. Enkla exempel är om det känns trist i ditt hem - gör små förändringar. Du kanske inte ska slösa en massa pengar på att tapetsera och måla om du inte har den ekonomin. Det kanske räcker med att möblera om , sy nya kuddfodral av billiga tyger, byta gardiner, köpa en gammal charmig möbel från loppis och fixa lite med. Är det tråkigt att städa och laga mat hemma? Gör upp nya rutiner då! Låt barnen börja lära sig laga mat, gör det som ett projekt tillsammans och när de sen är större så kan ju faktiskt de laga mat, tvätta och städa så slipper du göra det varje dag. När det gäller tristess i relationer, t.ex. i ditt äktenskap, så tänk inte ens skilsmässa! Det blir bara en krångligare livssituation = ur askan i elden. Varje människa har positiva och negativa egenskaper. Koncentrera dig på de positiva, tala lugnt till varandra om hur ni tillsammans ska göra er relation mer positiv och levande. Ha kul tillsammans! Framförallt: ha självdistans!! Alldeles för många tar sig själva på för stort allvar och blir för egoistiska. Jag, mig, mitt . Titta tillsammans på hur stor utveckling och frihet ni båda har i era liv. Har den andra mycket av den varan och du knappt alls, så kanske det är du som ska se hur du vill ha det och berätta det för din partner och ni kan planera in detta. Det kan räcka med att du får gå en intressant kurs en gång/ vecka, att du får ha en kväll i veckan med kompisar eller för att träna. Allt går att prata om , bara du inte har en aggressiv eller sur attityd mot din livskamrat. DEN ENDA DU KAN ÄNDRA PÅ ÄR DIG SJÄLV! När du fungerar på ett positivt sätt så kommer din partner att bli en bättre partner - jag lovar!

9. Börja med dig själv! Vad det än är i livet du vill förändra, så är det bara dig själv du ska börja med. Hur du ska tänka, hur du ska göra , hur du ska vara i relation med andra. Det är du som påverkar andra till hur de ska vara mot dig!

10. HA HUMOR!! Se livet från den humoristiska sidan! Skratta åt eländet:) Skratta med varandra, inte åt varandra!  Ha kul, krydda livet med humor! Få andra att skratta så kommer du bli härlig att umgås med. När du skrattar och är glad på jobbet så kommer du påverka en hel arbetsplats positivt! Det spelar inte någon roll då om du har ett monotont arbete eller fartfyllt - du kan få alla att trivas bättre!

På terminalbussen här om morgonen klockan 04.30 så sa en person till mig " hur kan du vara så pigg och glad den här tiden på morgonen på väg till jobbet??" "Jag är lycklig!" svarade jag.  När jag sagt det så tänkte jag vidare: ja, det är sant! Det fungerar så: om jag är positiv och glad i alla livets situtationer , så är jag lycklig! Lyckan behöver jag aldrig jaga, den är alltid hos mig!


Var galen!                          Ut på kul saker!        Klä ut er och festa loss!     Njut av gemenskap!   Möblera om!

Fixa med små medel, se humorn i allt, läs bra böcker, se bra filmer, njut av dina barn, laga god mat, ge bort saker eller tjänster åt andra, njut av din gamla gubbe, ha trevligt på jobbet, SKRATTA MASSOR!!!

Socker är en drog!

Nu har jag pluggat hela dagen så nu är jag fullmatad med hälsotänk.
Ta till exempel detta med socker beroende;
(sött är gott! Det börjar redan med den söta modersmjölken...tack vare den söta smaken så vill babyn ha mer. )

Men om vi talar om det vita, raffinerade sockret så kom det till Europa på 1800-talets början, och användes då som en drog. Man gav den teskedsvis för att lugna såväl kroppen som själen. På den tiden, innan man började ge smärtlindring till små barn i samband med medicinska ingrepp, gavs sockerlösning för att tillfälligt lugna och dämpa smärta. Sannolikt hade socker inte godkänts som tillsats i vanlig mat om den kommit nu.
Många tröstar sig med sött när det är motigt, eller vid fysisk eller psykisk smärta.

Idag äter vi i genomsnitt 43 kg socker/år! Socker finns faktiskt i det mesta vi äter; i bröd, såser, inläggningar, i läkemedel osv, osv. Men synligt också förstås i godis främst. Parallellt med godisätandet ökar också fetman och typ 2- diabetes hos barn. Håller vi på att äta oss fördärvade?
Ju mer socker vi äter, desto större mängd så kallade opiater, ett slags kroppens lyckohormoner, utsöndras i våra system. Vi går alltså på en sorts daglig "sockerfylla".

Det luriga med socker är att - i likhet med andra beroendeframkallande droger - kroppen vänjer sig vid blodsockertopparna och vill ha mer. Ju mer kolhydrater vi äter, desto mer höjs blodsockret. För att förstå denna drogens kraft är det så att många upplever abstinens och får huvudvärk, magont, känner sig irriterade och nedstämda när de avstår från socker. Det betyder att hjärnan, som vant sig vid dessa blodsockerkickar, beklagar sig när kickarna inte längre kommer. Den som mår bättre efter att ha ätit något sött har antagligen ett sockerberoende. Eftersom kroppen måste använda sig av vitaminer, mineraler och proteiner i kroppen för att bryta ner sockret , så dränerar alltså sockret oss på energi, vilket ökar risken för sjukdomar.

Hur göra då för att bryta ett sockerberoende? Svaret är:

  • Undvik socker och vitt mjöl.
  • Ät regelbundet; tre mål mat per dag och med proteiner varje måltid, samt två mellanmål bestående av  ex. frukt, bär, frön, nötter, keso. Men inte äta för stora portioner.
  • Ät bra mat; proteiner, nyttiga fetter, mindre mängd långsamma kolhydrater.
  • Drick bara vatten, undvik söt dryck.
  • motionera
  • sluta med kaffe och drick hellre te. örtte eller grönt te.

I usa visar forskning att 90% av alla alkoholmissbrukare också är sockerberoende. Och om de behandlar sockerberoendet parallellt med alkoholberoendet minskar återfallsfrekvensen efter två år från ca 70% till 20%

Intressanta fakta tycker jag! Hoppas jag får hjälpa många framöver till ett hälsosamt liv:) kram!

ss="image" src="https://cdn3.cdnme.se/cdn/6-2/749225/images/2008/ca9vf4a4caous88dcactuh7pcap1qy42canhuxtica2rr44scax1yl1tcalea7s0calcj4jtcai2gzu5casd0z55ca0f3vpfcavn3vv1caqv8wsfcapicl79cas9doemca3tojun_23358935.jpg" alt="" /> 

Bra bok: "Sockerbomben" av Bitten Söderström, sjuksköterska med behandlingshem.