WellnessByCamilla

En blogg om viktiga saker i mitt liv; om äktenskap, familj, vänskap, böcker, hälsa, resor, inredning och annat kul!

Rör dig inte som en revisor utan som en sjuksköterska!

En sak är alla överrens om; vi rör oss för lite till vardags.
Det räcker inte med att sitta hela dagarna och sen plötsligt träna/röra oss en timme, och det två-tre gånger i veckan.
Låt mig förklara detta:
En sjuksyrra eller en förskollärare som springer omkring på jobbet varje dag och som samtidigt cyklar till och från jobbet, förbränner cirka 1300 kalorier mer varje dag än en stillasittande kvinna som arbetar på kontor och tar bilen fram och tillbaka.
Det är mer än fyra gånger större energiförbrukning än under en 30-minuters löprunda!! (ca 300 kalorier)
En amerikansk undersökning om folks rörelsemönster under dagarna visade att överviktiga sitter ca två timmar mer per dag än normalviktiga som stod upp eller gick under de två timmarna. Om de överviktiga hade rört sig lika mycket skulle de förbränt ca 350 kalorier mer per dag, vilket motsvarar att de med oförändrade kostvanor kunde tappa mer än 15kg kroppsfett på ett år.
Undvik att sitta still längre stunder! Det räcker med att du rör dig en minut/halvtimme för att din kropp ska producera energi istället för fett.
Så sitter du på ett kontor; res dig upp och stå istället så mycket du kan, gå iväg i ärenden så mycket du kan och använd inte interntelefonen! Ta trappor istället för hiss, gå iväg på lunch och fika istället för på kontoret osv.
Vad handlar detta om rent fysiologiskt då?
Enkelt förklarat: Den energi du ätit flyter in i dina celler i form av socker. När du sitter stilla är förbränningsenzymerna i cellerna inte aktiva.  Det betyder att sockret får fritt spelrum att omvandla sig till fett. Fettet lagras i kroppen - speciellt kring dina organ där de skadar din hälsa. Det skapar risk för övervikt, men även för diabetes och förhöjt kolesterol och triglycerid i blodet. Det är osunt, oavsett om du är överviktig eller ej.
När du rör dig skapar du aktivitet i dina muskelceller direkt. Förbränningsenzymerna vaknar och sätter direkt fart med att omvandla socker till energi som kan användas till att gå, cykla eller springa med. Du behöver inte träna hårt för att få detta att ske. Det räcker att du bara håller igång kroppen.
Jag har utmanat en kollega nu eftersom vi båda är kontorsråttor: cykla till jobbet minst två dagar i veckan. Han har antagit utmaningen. Vi cyklar från olika håll, han har något längre än mig, men nu kör vi!
Man kan hjälpa varandra, pusha varandra genom såna här utmaningar.
Det är bättre att han någona att stå till svars för än att hålla på ensam. Vi människor fuskar då gärna och har alla möjliga ursäkter, medans vi avskyr att skämmas inför varandra;)
Kör hårt!!

Mycket på gång nu!

Ja vissa perioder är produktivare än andra.
Jag älskar dessa perioder lika mycket som viloperioderna:)
Men det är i dessa perioder man är extra känslig för att det ska "tippa över" till negativ stress. Det är en hårfin gräns ibland. Jag ser till att vara mycket strukturerad för att slippa negativ inre stress, men ibland om jag glömmer bort att t.ex säga nej, glömmer att inte svara när mobilen ringer trots att jag är på väg med något annat, glömmer äta i tid efter tre timmar, håller mig vaken lite för längre, så har jag en medveten egen coach inom mig som förvarnar mig och säger: "inte ok Camilla, det här håller inte. Tillbaka till ordningen nu och en sak i taget."
Det är jättebra att ha kommit så långt att man är medveten och erfaren i detta.
Vi måste var och en lära oss det i denna stressiga tillvaro vi lever i här i västvärlden.
Det är just detta som ni vet att jag hjälper andra med.
Mitt liv just nu är flera viktiga lite större projekt. Några är:
  • På min halvtidstjänst på skolan/kyrkan: göra betygen klara för eleverna, planera nästa skolår med rektorn, planera och genomföra tredje och sista obligatoriska coachsamtalen med eleverna.
  • Hemma: Olivias 7-årsparty imorgon (sova över-fest med disco, pizzabakning, chokladbollbakning, danstävlingar och så klart bädda och fixa frukost till hela ligan;), samt renovering av huset igen.
  • Mitt företag: förutom det vanliga med klippning och zumba så har jag nya coachuppdrag nu som jag fullföljer i minst tre månader.
  • Arbetssökande! Jag avslutar tjänsten i kyrkan/skolan vid skolans slut 5 juni ungefär och är därför arbetssökande nu med allt vad det innebär av intervjuer, läsa på om de företag och tjänster jag söker. Jag söker bara de jobb först och främst som går i linje med hur jag vill arbeta även med företaget och hittar jag rätt jobb så tar jag det och utvecklar inte företaget mer just nu. Hittar jag inte rätt tjänst så ska jag plugga in KBT ett år samt utveckla företaget så mycket jag bara kan.
Ja så är läget just nu! Roligt, spännande och intensivt. Därför ser jag till att också lägga mig tidigare på kvällarna, äta nyttigt, röra på mig och vara ute mer, samt vara i nuet så mycket jag bara kan:)
Önskar dig en fortsatt trevlig helg! kram Camilla

Slår ett slag för min klippning

Jag klipper ju också.
Den sysslan har hängt med mig i mitt liv sen jag var 12.
En mycket trevlig social syssla.
Jag får pyssla om någon en stund, samtidigt som jag får prata om ditt och datt, livet i stort och smått - så mysigt!
Jag får skapa, vilket är härligt också.
Mestadels (som ni förstår) så har jag klippt killar.
Mina söner har ALDRIG varit hos en annan frisör än hemma och då hör det till saken att de är 17,19 och snart 22 år...!
De har inte behov av det, vilket jag givetvis direkt ser som ett gott betyg till lilla mamman;P
Med dem har jag lärt mig hur nya moderna frisyrer ska se ut, och givetvis med såna som vår coola pastor också;)
Det häftigaste är nog ändå när det kommer någon förälder med ett barn som vägrat hos frisörer tidigare, men som efter en gång hos mig alltid låter sig klippas hädanefter:))) Riktigt kul!!
Är det tonårsbarn så handlar det om, precis som med alla för mig, att jag lyssnar noga med kunden vad den vill.
Gäller det småbarn så leker jag medan jag klipper.
En liten kille längtar hit faktiskt, eller ja efter min röda drake;)
Han får en "drakfrisyr" och jag berättar om draken medans draken sitter och tittar på. Sen när vi är klara så får han ÄNTLIGEN hålla i draken;)
Har du någon som vill höra draksagan, eller bara klippa sig till förmånligt pris i trevlig tvättstugemiljö, så välkommen att höra av er;)
Hm....detta har jag aldrig provat...
...eller den här...
Den här skulle vara en utmaning...