WellnessByCamilla

En blogg om viktiga saker i mitt liv; om äktenskap, familj, vänskap, böcker, hälsa, resor, inredning och annat kul!

Sådan mor sådan dotter...?

När jag kom in från min powerwalk här nu i morse, så ligger Olivia på en filt på golvet och gör situps!
Hon vill att vi ska träna ihop...ok, hon såg mig göra plankan med Peter en stund innan jag gick ut på promenaden och blev väl sugen att träna lite mer.
Men jag lovar - det är HON som VILL, inte jag som tvingar henne!!

Tar gärna emot tips:)

Har fått ett tips av härliga systerdottern Maria om att på DN:s förstasida idag så står det om Stresshantering. Ska kolla på det.
Jag tar gärna emot tips inom Stress och Friskvård! Så ser ni nått så tänk på mig! Jag slukar allt jag kommer över, för ju mer jag vet desto bättre blir jag inom mitt blivande yrke:)

När det gäller Stress så ska jag berätta för er lite av mina kunskaper:

Kommunikation är ofta bristen gällande stress. Om vi inte kommunicerar rätt med varandra så blir vi stressade.
Och det handlar även om närvaro! Här och nu finns inte stress. Ju mer jag är "här och nu", desto bättre hanterar jag stress. Känner jag stress beror det oftast på att jag antingen är där eller då. Alltså tänker på något som ligger framför mig eller något som ligger bakom mig.
Ordet stress betyder "Dra åt".
Vad vi behöver bli bra på för att må bra är:
1. Självkännedom
. - Vad tycker jag om, hur fungerar jag, vad vill jag, vad är min uppgift här i livet...
2. Reflektion - Jag reflekterar över hur jag gjort för att sedan kunna lämna det. Jag reflekterar över här och nu och hur gå vidare. Jag reflekterar över olika bitar i livet och hur jag bäst ska utveckla dem.
3. Återhämtning / Vila. - Finns ingen genväg. Superviktigt att känna att man kan vila totalt emellan aktiviteterna för att samla kraft!
4. Utveckling - om jag får utvecklas som person så kommer jag vara nöjd och tillfreds med mig själv. Utan utveckling mår jag inte bra. Vi kan alla utvecklas - det är det som är mognad. Vem vill ha att göra med "det eviga barnet" eller "den eviga tonåringen" ?? Inte ens vi själva, eller hur?

Det finns två typer av stress:
Positiv = koncentration, engagemang, prestation, motivation, energi-kick, adrenalin, flow, relationer...
Negativ = utmattning, okoncentration, sjukdom, relationsproblem.

Den positiva stressen är den tillfälliga, den jag kan fullständigt koppla bort när jag vilar /återhämtar mig.
Den negativa stressen är den långvariga, den jag aldrig kan koppla av och så inte heller vila/återhämta mig ifrån.

En bra sak för att rå på sin stress är att föra en stressjournal. = för en journal över när du känner stress, vad som utlöste stressen, hur den kändes och hur jag hanterade den. Kolla sen hur du kan ändra något i livet som orsakar din negativa stress. Det handlar ALLTID om att arbeta med sig själv, sina tankar och sin inställning. Ingen annan /inget annat kan ändras för att du ska slippa stress.
Det är även viktigt att andas rätt , det vill säga med magen och inte högre upp i bröstet. Kolla hur du andas!
En hjälp till återhämtning är avspänningsövningar och / eller avslappningsövningar. Sätt på lugn instrumental musik eller sitt/ ligg bara i tystnad. Spänn en kroppsdel i taget och slappna sen av. Gå igenom hela kroppen så och känn sen vad avslappnad du är. Tänk inte på annat utan tänk på den kroppsdelen du spänner. Eller slappna av genom att tänka på någonting härligt och vackert. Använd fantasin! Dagdrömmar är inte tokiga alls:) Bara du tar en stund för dem och inte medans du gör något annat.
Självklart och grundläggande är att god fysisk kondition leder till hälsosam stressreaktion.

Det finns en kristen man som heter Börje Ring som har skrivit en visa just om vad detta handlar om!
Ni ska få lyssna på den; hoppas bara jag kan lägga ut länken här.
Lyssna och lär!!
Gå in på denna sida för att spela upp visan: www.kbtcentrum.se

Inspirerande människor!

Jag har träffat en till människa som inspirerar mig oerhört!
Det var i Strängnäs på min kurs denna gång. Vi hade bett att få möta någon som tidigare gått vår utbildning.
Det dök upp en kvinna.
Jag tittade på henne och tänkte "jahaja...undrar hur det har gått för henne efter utbildningen?"
Sen började hon berätta om sig själv. Att hon är uppfödd i en företagarfamilj, så det där med företag var naturligt liv för henne. Att hon redan som liten ville tjäna sina egna pengar och därför vid 12 års ålder hade sin första inkomst på ett företag där hon fick stämpla ihop häften. Hon tänkte då att "en vacker dag ska jag få sitta på kontoret med viktiga papper"....och det fick hon! Hon hade en dröm om att utbilda sig till hårfrisörska, men hennes mamma sa att hon skulle gå en ekonomiutbildning "för det har man alltid nytta av" . Så hon lydde sin mamma och ambitiös som hon är så hamnade hon slutligen i de fina styrelserummen bland kända affärsmän där hon tog hand om deras enorma företags hela ekonomi. Hon ville dock mer av livet....så hon utbildade sig då bland annat till diplomerad stress och friskvårdsterapeut och startade ett hälsocenter, vilket hon har kvar idag på Östermalm i Stlhm. Men drömmen om att bli hårfrisörska fanns kvar så hon utbildade sig till det också med specialitet att färga med naturmedel istället för färgmedel med ammoniak, så hon driver även hårvårdssalong i Strängnäs. Just nu startar hon en budfirma (eller var det ett åkeri?) och har själv tagit taxikort och nu håller på att ta kort för att bli långtradarchaufför!!! Dessutom har hon startat Sveriges snabbast växande företagsnätverk! Ja, förut drev hon 9 företag, men nu endast (!) 5 stycken.....
Det man fick med sig när man träffat henne var: ALLTING ÄR MÖJLIGT! GÖR DET DU DRÖMMER OM. Låt inte drömmarna dö ut - då blir du bara en bitter gammal kärring till slut....

Ojoj! Tänk att vissa människor gör ett sådant starkt intryck på andra! Vad gör du för intryck på andra människor? Fundera på det. Får de med sig en härlig, positiv känsla när de lämnar dig eller känner de ingenting? Eller mår de lite sämre efter att ha mött dig? Det är viktiga frågor att ställa sig. Vi alla är viktiga för varandra. Varje möte mellan människor kan antingen riva ner eller bygga upp. Var ärlig och pröva dig själv!

Måste sova nu!
Men vill visa denna fantastiska kvinna som inspirerade mig så:
Carina Hansson Berg