WellnessByCamilla

En blogg om viktiga saker i mitt liv; om äktenskap, familj, vänskap, böcker, hälsa, resor, inredning och annat kul!

Inte bra med TV-tittande för små barn

TV-tittande är inte bra för barn under 2 år, enligt senaste forskningsrönen.

För mycket "zoomningar och zappningar" är inte bra för små barn. Hjärnan utvecklas mycket i den här åldern. I vissa program kan man se sju scenbyten på 20 sekunder och barnen hänger inte med.

Forskningen är gjord av den amerikanska forskaren Dimitri Christakis, som i går föreläste på Karolinska Institutet i Stockholm. I sina studier har han visat att tv-tittande vid låg ålder ökar risken för koncentrationssvårigheter, sömnproblem och adhd.

nya möjligheter

Fick ett mycket intressant uppdrag idag på telefonen...det handlar kanske till och med om flera erbjudanden för mitt företag...och om allt går i lås så ska jag bjuda vännen (som tipsade om mig) på en god middag;)
jag berättar mer senare...!

Operation - en sista utväg

 

Jag känner ett par stycken som opererat magen, så kallad Gastric by pass-operation. Det har gått ganska bra för dem, men man ska tänka på att en operation alltid är riskfylld. Det är inte alltid det går bra....Här har jag tagit med en historia som inte är särskilt rolig, men jag vill ändå visa på riskerna.

 

 

Jag vet att de som väljer att opereras har jättesvårt att gå ner i vikt på egen hand. Svårt att börja motionera och lägga om kostvanorna. Ändå är det ett måste efter en sån här operation.

Jag vill verligen peppa alla som behöver att försöka ändra livsstilen istället för att operera sig. Se operation som en absolut sista utväg! Här är den hemska historien:

 

..."När Eva vaknar får hon veta att mjälten skadats under ingreppet, men att den ska läka. Men Eva mår inte bra. Trots detta skickas hon hem efter en vecka. Efter bara ett dygn hemma måste hon åka in akut.
- Mamma hade extremt ont och fick knappt luft, berättar dottern Therese, 28.

FÖRE. Eva Edholm drömde om att bli smal  till slut valde hon att operera sig för att få bort övervikten.Foto: PRIVAT

På sjukhuset opereras Eva akut i sex timmar. Hon har fått ett bråck vid första operationen.
Trycket på tarmarna har blivit så stort att de spruckit och innehållet runnit ut i buken.
Eva drabbas av svår blodförgiftning och ligger nedsövd med respirator på intensiven i nio dagar. 
- Mamma svävade mellan liv och död, berättar Therese.

Nu har det gått mer än två månader efter operationen och Eva ligger fortfarande på sjukhus. Hon har stora sår och en öppen fistelgång som läcker mag- och tarminnehåll.
- Magsaften och gallan som rinner ut gör att det blir frätskador på huden. Det gör ont.
Kanske ska hon opereras om igen efter nyår.
- Jag vet inte om jag någonsin kommer att få ett riktigt liv igen.
Eva är bitter över att vården inte hjälpt henne mer med att få bättre kostvanor. Hon tycker också att informationen om riskerna är dålig.
- Läkaren gick på om allt det positiva. Mamma fick lite information om riskerna, men långt ifrån tillräckligt, säger dottern Therese.
- Man pumpas full av information om att den här operationen är en lätt väg att bli smal, säger hon..."