
Ta bara det här hur kosten påverkar oss; inte bara vikten utan till alla celler i kroppen - och inte bara som bränsle utan även som byggstenar. Och utan alla de viktiga ämnena vi måste få i oss så fungerar vi inte bra alls.
Ta det här med humörsvängningar, depression, ångest, lättirritation, dåligt immunförsvar....med mera. Det första vi gör när vi känner detta är att försöka hitta förklaringen i yttre omständigheter, men det kan lika gärna (och kanske är dåliga omständigheter på grund av) obalans i hormonerna, i hjärnans signalsubstanser.
Alltså fysiologiska brister som leder till både fysiska och psykologiska problem.
Eftersom jag känner människor med t.ex. Serotoni-brist, så har jag pluggat på det just nu extra mycket. Men sen är det faktiskt upp till person själv att vilja ta hjälp. Och det är inte alltid det lättaste - speciellt inte när serotonin-bristens konsekvenser är bland annat att inte kunna tänka rationellt,inte fungera intellektuellt eller ens ha sitt sunda förnuft påkopplat, utan bara styras av en negativ känslomässig berg-och dalbana...
Men här, för den som är intresserad, är lite fakta:

Människans hjärna innehåller mer än hundra miljarder nervceller som har kontakt med varandra genom ett avancerat nätverk av nervceller. Dessa kan kommunicera med varandra med hjälp av specifika kemiska ämnen, sk. signalsubstanser. När en nervcell ska skicka information till en annan cell frisätter den olika receptorer hos mottagarcellen. En nervcell kan ha kontakt med tusentals andra nervceller.
Sigalsubstanser används även för att överföra information från nervceller till andra celler i kroppen, t.ex. muskelceller. Signalsubstanserna påverkar bland annat känslor, tankar, sömn och aptit.
Det finns lite över femtio olika signalsubstanser, några av de vanligaste och mest betydelsefulla är serotonin, dopamin och noradrenalin.
Serotonin har som uppgift att balansera våra känslor men den påverkar även vår upplevelse av smärta, aptit och sömn. I naturliga mängder har den en lugnande, avstressande effekt samt förbättrar sömnen. Brist på denna hormon gör att man känner olust och lätt förlorar kontrollen.
Nervcellerna kan själva bilda serotonin genom att omvandla aminosyran trypofan som tillförs via maten.

Trypofan finns bland annat i kött, mjölk, ägg, bananer, spannmålsprodukter, tomater och valnötter. Forskare har visat att halten serotonin i hjärnan ökar när man äter livsmedel som är rika på trypofan. Man tror att detta kan förklara varför vissa människor upplever att de känner sig lugnare efter att ha ätit en banan.

Serotonin har en mild lyckopillereffekt i kroppen. En ensidig och kalorifattig kost ger märkbar minskning av trypofan i kroppen och förändrar därmed hjärnans nivåer av serotonin. Det i sin tur kan leda till nedstämdhet och i värsta fall depression. En rad läkemedel mot depression verkar just genom att höja hjärnans innehåll av serotonin.

Dopamin styr bland annat vår rörelseförmåga och motivation men är också verksam i kroppens belöningssystem. Dopamin behövs för ett skarpare tänkande och ökad koncentrationsförmåga. I likhet med serotonin är dopamin en viktig signalsubstans för humöret. I hjärnan finns så kallade belöningscentra som innehåller ett stort antal receptorer för dopamin. När dopamin binder till dessa receptorer upplever man känslor av välbehag och upprymdhet och det är därför dopamin kallas för hjärnans "glädjemolekyler".

Noradrenalin påverkar också koncentration - och initiativförmågan. Vid stress frisätter nervcellerna mycket noradrenalin för att göra oss uppmärksamma på fara. Däremot kan långvarig stress resultera i att receptorer för noradrenalin blir överkänsliga med ångest som följd.

Dopamin och noradrenalin minskar tröttheten och ökar uppmärksamheten. Proteinrik mat innehåller aminosyran tyrosin, som hjälper hjärnan att tillverka dopamin och noradrenalin. Kött, fisk, skaldjur, ägg, bönor, ärtor och linser är bra exempel på proteinrika livsmedel.

Mycket snack om kolhydratfattiga dieter är det idag. Men om du läser på om glukos här, så förstår du att jag inte förespråkar att man tar bort kolhydrater. Däremot snabba kolhydrater. Men ät massor med kolhydrater för övrigt, alltså långsamma och näringsrika, så som fullkorsprodukter, frukter och grönsaker!! Läs vidare här:
En kolhydratfattig kost leder till brist på glukos och medför minskad hjärnaktivitet, sämre koncentrationsförmåga och sämre bedömningsförmåga och koncentrationsproblem. Hjärnan behöver ett jämt tillskott av glukos och även om snabba kolhydrater kan pigga upp din hjärna under kortare tid är det viktigt att äta mycket långsamma kolhydrater. Snabba kolhydrater som finns i bland annat sötsaker bryts snabbt ner till glukos som går ut i blodet och resulterar i ett omedelbart energitillskott. Men den snabba höjningen av blodsocker sätter igång en jojo- reaktion - blodsockret sjunker snabbt och vi känner oss trötta igen.
Därför är det bättre med långsamma kolhydrater som behöver längre tid för att brytas ner till glukos, vilket innebär att de förser kroppen med energi under längre tid och blodsockret hålls på jämn nivå.

Jätteviktigt att äta är fisk, vegetabiliska oljor och nötter! Fett som finns i dessa reparerar myelinet, ett ämne som isolerar nervbanorna. Ju bättre isolering desto snabbare skickas informationen mellan nervcellerna.

Kolla in om du får i dig mineraler också!
Zink stärker koncentrationsförmågan och brist på denna mineral leder till trötthet, koncentrationsproblem, depression och humörsvängningar. Ät lever, kött, skaldjur och fullkornsprodukter.
Även brist på koppar, järn och magnesium sänker koncentrationsförmågan, sämre uppmärksamhet, fördröjer förmågan att tänka logiskt, minskar inlärningen och påverkar minnet. Ät järnberikad mat så som spenat, purjolök och gröna ärtor. Även magert kött, sardiner och äggulor är fulla med järn.

Hjärnan behöver också kalium. Brist minskar signalöverföringen i hjärnan. Ät apelsiner, aprikoser och bananer, samt potatis, tomater och olika baljväxter.
Även frukter och bär är rika på vattenlösliga vitaminer, t.ex. B-vitaminerna som har stor betydelse för hjärnans funktion. B-vitaminerna har en avgörande inverkan på hjärnans produktion av signalsubstanserna serotonin och dopamin. Ät magert kött, frukt och grönt samt fullkornsprodukter.

Ja, det var mycket, men summa summarum är ju då att man blir dummare, får mer humörsvängningar och problem med det mesta i livet om man äter för dålig kost!
Så dra aldrig ner på mat eller hoppa över måltider!
Byt istället ut till livsmedel med mycket vitaminer, mineraler, fibrer och nyttigheter och öka på motionen, som även den sätter fart på alla må-bra-hormoner!

Vill du ha en positivare syn på livet, få dina relationer att fungera bättre, vara nöjdare med allt du har? Då är det din skyldighet att ge din kropp och själ vad den behöver! Sluta gnäll på andra människor eller omständigheter runt omkring - det är du som måste göra det bästa för dig själv först!

Lycka till!
och kom ihåg att du alltid har en coach hos WELLNESSbyCamilla!
Det tar tre månader (tre coachsamtal) hos oss för att du ska ha bytt livsstil och trivs mycket bättre med livet!

Ja det är inte alltid lätt att veta vad kroppen behöver eller själen för den delen heller :)
Här är en till artikel om LCHF och varför man inte skall köra en jättestrikt LCHF diet.
http://michelblomgren.blogspot.com/2010/10/reaktiv-hypoglykemi-del-4-lchf.html?m=1