Wellness By Camilla

Medelålderns ljuvliga stadie av livslust, erfarenheter, hälsa, resor och relationer. Välkommen!

Göran Skytte; Omvänd

Läser en fantastisk bok. Eller har precis läst klart den. Det är Göran Skyttes bok "Omvänd".
Han skriver så bra, det märks att han är erfaren journalist. I positiv bemärkelse.

Ett härligt beskrivet tillfälle ur boken:
någon har beskrivit vänsterns utveckling på följande sätt: 1968 bildade vänstern ett stort rött demonstrationståg. 1970-1971-1972 delade demonstrationståget sig i två delar. Den ena delen gick rakt in på socialhögskolan för att krossa kapitalismen och bygga socialismen med socialpolitik. Den andra delen gick rakt in på journalisthögskolorna för att krossa kapitalismen och bygga socialismen med journalistik.
Jag själv antogs som elev på Journalisthögskolan i Göteborg 1972.
Alla tongivande i klassen var unga män, påfallande många hade skägg.
De flesta verkade vara medlemmar i en eller annan revolutionär kommunistisk organisation typ Kommunistiska Förbundet Marxist - leninistiska Kampförbundet, etc.
Alla planerade att arbeta på stora media för att få en plattform för den politiska kampen: TV, Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter, radion. De som tänkte annorlunda höll för det mesta tyst. Alla utom en.
Redan till det yttre var hon annorlunda. Hon hade tjock fläta, kjol som gick nedanför knäna, blus med krås. Och bh. Detta avslöjade henne direkt. Behå hade vänstertjejerna bränt för flera år sedan, tillsammans med studentmössan.
Vid ett tillfälle förklarade hon att hon inte delade den revolutionära majoritetens värderingar. Hon ville inte jobba på tv för att krossa kapitalismen. Med öppen blick förklarade hon att hon ville få jobb på Evangelii Härold för att arbeta "för Herren".
Vid den tiden och i den miljön krävde det stort civilkurage att uttala sig så. Lite hårddraget kan man säga att det var som att prisa Jesus mitt i en grupp afghanska talibaner.

Själv ledde yrkeslivet som journalist honom till en splittring. Å ena sidan hade Göran framgång i mitt yrke. Han fick bra jobb, fina journalistpriser, gav ut böcker. Han levde i ljuset av strålkastare och fotoblixtar. Han blev upptagen av sig själv, självgod och självbelåten.
Samtidigt fanns en annan sida. Han tvivlade hela tiden på sig själv. Trodde inte att någon egentligen kunde tycka om honom. Enda sättet att få kärlek var att prestera. Och samtidigt fanns en rädsla. En rädsla för att bli upptäckt för vem han egentligen är.  Till slut gör han ett självmordsförsök. Vaknar upp med slangar instuckna i kroppen på psykakuten.....
Men mer och mer får Gud tillåtelse att kliva in i hans liv.
Läs den!! Vare sig du kallar dig kristen eller inte. Det är alltid faschinerande med människors livsöden. Göran är dessutom en mycket duktig författare, som sagt.
En bok som dröjer sig kvar hos en efter att den är utläst....