Wellness By Camilla

Medelålderns ljuvliga stadie av livslust, erfarenheter, hälsa, resor och relationer. Välkommen!

Rör dig inte som en revisor utan som en sjuksköterska!

En sak är alla överrens om; vi rör oss för lite till vardags.
Det räcker inte med att sitta hela dagarna och sen plötsligt träna/röra oss en timme, och det två-tre gånger i veckan.
Låt mig förklara detta:
En sjuksyrra eller en förskollärare som springer omkring på jobbet varje dag och som samtidigt cyklar till och från jobbet, förbränner cirka 1300 kalorier mer varje dag än en stillasittande kvinna som arbetar på kontor och tar bilen fram och tillbaka.
Det är mer än fyra gånger större energiförbrukning än under en 30-minuters löprunda!! (ca 300 kalorier)
En amerikansk undersökning om folks rörelsemönster under dagarna visade att överviktiga sitter ca två timmar mer per dag än normalviktiga som stod upp eller gick under de två timmarna. Om de överviktiga hade rört sig lika mycket skulle de förbränt ca 350 kalorier mer per dag, vilket motsvarar att de med oförändrade kostvanor kunde tappa mer än 15kg kroppsfett på ett år.
Undvik att sitta still längre stunder! Det räcker med att du rör dig en minut/halvtimme för att din kropp ska producera energi istället för fett.
Så sitter du på ett kontor; res dig upp och stå istället så mycket du kan, gå iväg i ärenden så mycket du kan och använd inte interntelefonen! Ta trappor istället för hiss, gå iväg på lunch och fika istället för på kontoret osv.
Vad handlar detta om rent fysiologiskt då?
Enkelt förklarat: Den energi du ätit flyter in i dina celler i form av socker. När du sitter stilla är förbränningsenzymerna i cellerna inte aktiva.  Det betyder att sockret får fritt spelrum att omvandla sig till fett. Fettet lagras i kroppen - speciellt kring dina organ där de skadar din hälsa. Det skapar risk för övervikt, men även för diabetes och förhöjt kolesterol och triglycerid i blodet. Det är osunt, oavsett om du är överviktig eller ej.
När du rör dig skapar du aktivitet i dina muskelceller direkt. Förbränningsenzymerna vaknar och sätter direkt fart med att omvandla socker till energi som kan användas till att gå, cykla eller springa med. Du behöver inte träna hårt för att få detta att ske. Det räcker att du bara håller igång kroppen.
Jag har utmanat en kollega nu eftersom vi båda är kontorsråttor: cykla till jobbet minst två dagar i veckan. Han har antagit utmaningen. Vi cyklar från olika håll, han har något längre än mig, men nu kör vi!
Man kan hjälpa varandra, pusha varandra genom såna här utmaningar.
Det är bättre att han någona att stå till svars för än att hålla på ensam. Vi människor fuskar då gärna och har alla möjliga ursäkter, medans vi avskyr att skämmas inför varandra;)
Kör hårt!!