Wellness By Camilla

Medelålderns ljuvliga stadie av livslust, erfarenheter, hälsa, resor och relationer. Välkommen!

Vänta på den rätteIgår var jag på bröllop. Två unga, oförstörda människor fick varandra.  Andrea och Thomas. Att se dem lova varandra trohet livet ut var så självklart. Det är fantastiskt med två människor som har väntat med att hitta den rätte.

Idag lever vi i en värld där media basunerar ut att det är bra att "pröva sig fram". Där varje ung människa, kanske redan från 13 års ålder ibland, känner att de bör bli tillsammans med någon, att det nästan är onormalt att inte vara ihop med någon. När man är 15-16 år så kan man känna sig deprimerad om man aldrig haft någon pojkvän/flickvän ännu. Når man dessutom 20 års ålder med oskulden kvar så är det katastrof...

Guds plan för människan är att vi ska må bra och vara så oförstörda som möljligt.
Därför säger Guds Ord klart och tydligt vilka riktlinjer vi får följa , för att vi ska vara hela människor under våra liv.
Vad visar då Bibeln på för livsstil? Jo;

Du är menad att ge dig själv till EN person som du får dela livet med. Vid en relation, speciellt en sexuell situation, så ger du dig själv, inte bara fysiskt utan även själsligt. Om du då har haft fler än en relation så har du efter det själsliga bindningar till varenda en av dem....och det mår vi inte bra av. Du har utelämnat dig själv intimt, med ditt innersta, till flera stycken. (om du, som jag, har erfarenhet av fler så finns det helande att få från Gud. Men jag kan intyga att när man går in i ett förhållande som är rent och så som Gud tänkt, så är gamla relationer enbart en belastning och något man ångrar.Man känner en sån tydlig skillnad på när det är rätt byggt och när det är fel)

Sex väntar man med till äktenskapet. Detta har med ovandstående sak att göra. Det är för att skydda dig själv. Äktenskapet är som en skyddsmur, där du får ge dig själv till ande, kropp och själ till en människa fullt ut som du kan lita på stannar kvar hos dig så länge du lever. Du kan få vara hur pinsam du vill, hur utelämnad som helst, med en person du litar på  100 % . (om du inte litar på någon du är gift med till 100% är något fel och det är ett problem ni behöver hjälp med.)

Äktenskap, relation, sex - har man till det motsatta könet. Varför? Gud skapade oss till man och kvinna. Han skapade oss helt olika. Styrkan är då att man kompletterar varandra. Att man dessutom lär av varandra och slipar varandra till ödmjukhet, till tålamod, till kärlek till den som är olik mig. Frukten av äktenskapet mellan man och kvinna är barn. Naturen är skapad så att det goda bär frukt. Det onda bär inte frukt. (om en man och kvinna inte kan få barn ihop är det något som är fel och som vi ska be för. Det finns helande på detta område eftersom Guds plan är att vi ska kunna få barn.) Men kärlek är väl alltid vackert? säger du....Ja, säger jag! Kärlek är alltid vackert! Mellan män och män, mellan kvinnor och kvinnor, mellan vuxna och barn, mellan människor och djur. MEN vi människor har en förmåga att pervertera kärleken till något som strider mot Guds ordningar. Kärleken är vacker men sex tillhör fortfarandre äktenskap mellan man och kvinna. All sexuell relation utanför äktenskapet är osunt och orent inför Gud.
I svenskan har vi fattigt med ord för kärlek. På hebreiska, på arameiska och andra språk som bibeln skrevs på så har man ett riktigt språk och då kan man se att det är skillnad på kärlek och kärlek.

En förlovning är ett tecken på att vi ska ingå ett äktenskap. Många förlovar sig , men planerar inte alls bröllop. Många bryter förlovningar och det blev inte mer. Allt kan förstås hända, men tänk att vid förlovningen så säger man till varandra och till andra att "vi ska nu gifta oss.". Ta inte för lätt på detta. Tänk först - handla sen.

Ett äktenskap är inte vad som helst - det är ett HELIGT FÖRBUND mellan man och kvinna FÖR RESTEN AV DERAS LIV.
Inför Gud och inför människor lovar vi varandra trohet och kärlek livet ut. Hur mycket är dessa löften värda idag? Tänk efter vem du ingår detta förbund med. Gå inte på enbart känslor. När man är kär så är man också rätt så blind, för den andres negativa sidor. Se alla sidor och tänk "kan jag stå ut med detta ända tills döden skiljer oss åt?" Kolla varandras syn på olika saker; barnuppfostran, ekonomi, kompisrelationer, föräldrarelationerna, arbetsmoral, drömmar, kallelser...osv.

Tja, detta är inte enkelt. Men vem har sagt att det ska vara enkelt? Varför vill vi ofta ta den enklaste vägen? Det är ju faktiskt inte den som är den bästa för oss. Det är nämligen så att Guds plan med oss var och en är att vi under vår livsvandring ska formas till att bli gladare, ärligare, tålmodigare, bättre på självbehärskning, fridsammare, ödmjukare, kärleksfullare och mildare. Hur blir man det då? Ja, inte av att alltid få ta den enkla vägen, inte av att gå efter sina känslor och kastas in och ut ur olika relationer beroende på hur det passar mig. Inte av att bli sårad gång på gång. Tvärtom, du kan sluta som ett försupet vrak som går på antidepressiva medel i resten av ditt liv.

Gud har en plan för ditt liv där kärlek, glädje, frid och övriga andens frukter får råda!
Det är underbart!
Det bästa är att vad du än varit med om kan du alltid börja om från noll , tillsammans med Gud:)
Det går inte på egen hand, men om du får möta den Gud som skapat dig så omskapar han ditt inre till en ny människa och du får njuta av hans frukter:)

   
Resekläderna fick bli blått linne och svarta haremsbyxor. kisspaus vid vår kyrka:)
  
Heidi åkte med oss. Kärlek, kärlek, käääärleeeek:) = en kär lek:)