Wellness By Camilla

Medelålderns ljuvliga stadie av livslust, erfarenheter, hälsa, resor och relationer. Välkommen!

Glutenintolerans

Glutenintolerans (celiaki) innebär att man inte tål gluten, ett protein som finns i vete, korn och råg.
Proteinet orsakar en inflammation som skadar tunntarmens slemhinna, vilket gör att de som drabbas inte kan ta upp näring som vanligt.
Graden av känslighet varierar dock, liksom symtomen, vilket gör att sjukdomen är svår att upptäcka.
Tecken på celiaki:
  • blodbrist
  • trötthet
  • ingen energi
  • kraftlös
  • tappat livsgnistan, deppig
  • diarré eller förstoppning
  • gaser i magen
  • blåsor i munnen
  • hudutslag
  • viktminskning
  • dålig vikt-och längdutveckling för barn
  • försenad pubertet för tonåringar
  • problem att få barn
  • barn under två år kan se undernärda ut och få stor buk
Tre av fyra vet inte att de har detta. Trots krångel med magen, järnbrist och viktnedgång tar det ofta tid innan någon förstår vad som är fel.
Det är vanligare än vad man tidigare trott och behöver inte vara ärftligt. Bara en av tio nära släktingar till en med celiaki drabbas.
Under 1984-1985 ökade detta drastiskt bland barn. Förklaringen ansåg man var att många barn fick en alltför snabb introduktion av gluten när de började med välling. Dessutom ökade halten mjöl i barnmaten. När läkarna sen rekommenderade en försiktigare introdukton så sjönk de höga siffrorna...
Men nu är antalet drabbade högre igen på samma nivå.
Man kan insjukna när som helst i livet. Men man blir mer känslig med åren.
Undersökningar har visat att man kan gå med symtom som magproblem, trötthet och allmän nedstämdhet, men man kopplar det inte till kosten.
Läkare bör bli mer frikostiga med blodproven. Och vi bör rätta till vår kost mer.
Nu går Celiaki inte att bota utan är livslång. Men om man kan acceptera den och lära sig rätt diet så mår man bra och kan betrakta sig som frisk.
Fortsätter man med fel kost så kommer man att må dåligt och riskerar allvarliga sjukdomar så som benskörhet, depression och i det långa loppet cancer.
En del kan få svårt att bli gravida och risken för missfall ökar.
Att gå med en obehandlad glutenintolerans är som att gå med en dunderförkylning i hela tunntarmen, dag ut och dag in och det värsta är att energin och livsgnistan försvinner.
Många gillar och fastnar för LCHF -kosten idag.
Jag kan förstå varför! Man kan vara glutenintolerant och haft en jobbig mage, varit trött och tappat gnistan. Så gör man som LCHF-förespråkarna och tar bort glutenlivsmedlen ur sin dagliga kost och plötsligt mår man så mycket bättre!
Men medan LCHF är extrem och inte tillåter rotfrukter och potatis eller ris, så är detta helt ok att äta som glutenintolerant!
Så testa att utesluta gluten och se om du mår bättre!
Eller, som läkare rekommenderar, om du misstänker att du är glutenintolerant så gå och gör alla prover innan du tar bort gluten, så att proverna säkrare visar om du tillhör kategorin drabbade eller inte.
Utifrån det får du sen träffa dietist som hjälper dig med vad du bör äta och vad du bör undvika.
Mot ett välmående liv!
Lycka till!
Camilla