Wellness By Camilla

Medelålderns ljuvliga stadie av livslust, erfarenheter, hälsa, resor och relationer. Välkommen!

Hälsporre....

Jahapp, så har man då fått något nytt, som en konsekvens av att ha använt dåliga skor under några veckor....Så nu ska jag göra som det står här och hoppas det släpper. Fötterna är ju mina arbetsverktyg, så detta måste skötas! Nån av mina läsare som haft hälsporre? Ge mig tips och råd! Framför allt; säg att det går över :-O

Precis där pekfingret pekar gör det ont....


Behövs tror jag...


Hälsmärta (hälsporre)

Symtom:

  • Smärtorna kommer ofta smygande, men är mer tydliga på morgonen och i samband med längre löpning.
  • Smärtan sitter på undersidan av foten. Vanligtvis i hälen och en bit in mot mitten av foten.
  • Det gör särskilt ont när hälen stöter emot underlaget t.ex. efter ett hopp.

Hur skadan kan ha uppkommit:

Skadan uppstår ofta i samband med att du under en längre tid har löpt med dåliga eller utslitna skor där stötdämpningen varit otillräcklig. Framförallt om underlaget varit hårt. Det finns även tecken på att folk med ovanligt högt eller lågt fotvalv är mer drabbade. Skadan kallas även hälsporre eftersom det i vissa fall bildas en utbuktning på skelettet i kanten mellan hälbenet och fotvalvet.

Vad du kan göra åt det:

Löper du mycket testa då ett par andra skor och ett mer skonsamt underlag för fötterna t.ex. löpning på skogsbanor. Du kan även behöva vila helt ett tag och byta träningsmetod. Släpper inte smärtorna efter viloperioden fortsätt då med den alternativa träningen och använd inflammationshämmande gel 3 ggr/dag under ett par veckor. Försöka på olika sätt att stretcha hålfoten, det är nämligen i senan som löper längs hålfoten som skadan sitter. Skadan kan ge bekymmer i flera månader men jobba hårt med de råd som beskrivs här så bör symtomen successivt försvinna. Märker du ingen som helst förbättring trots hårt arbete kontakta då idrottsläkare eftersom det kan röra sig om en stressfraktur i hälbenet.

Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: