Wellness By Camilla

Medelålderns ljuvliga stadie av livslust, erfarenheter, hälsa, resor och relationer. Välkommen!

Socker är en drog!

Nu har jag pluggat hela dagen så nu är jag fullmatad med hälsotänk.
Ta till exempel detta med socker beroende;
(sött är gott! Det börjar redan med den söta modersmjölken...tack vare den söta smaken så vill babyn ha mer. )

Men om vi talar om det vita, raffinerade sockret så kom det till Europa på 1800-talets början, och användes då som en drog. Man gav den teskedsvis för att lugna såväl kroppen som själen. På den tiden, innan man började ge smärtlindring till små barn i samband med medicinska ingrepp, gavs sockerlösning för att tillfälligt lugna och dämpa smärta. Sannolikt hade socker inte godkänts som tillsats i vanlig mat om den kommit nu.
Många tröstar sig med sött när det är motigt, eller vid fysisk eller psykisk smärta.

Idag äter vi i genomsnitt 43 kg socker/år! Socker finns faktiskt i det mesta vi äter; i bröd, såser, inläggningar, i läkemedel osv, osv. Men synligt också förstås i godis främst. Parallellt med godisätandet ökar också fetman och typ 2- diabetes hos barn. Håller vi på att äta oss fördärvade?
Ju mer socker vi äter, desto större mängd så kallade opiater, ett slags kroppens lyckohormoner, utsöndras i våra system. Vi går alltså på en sorts daglig "sockerfylla".

Det luriga med socker är att - i likhet med andra beroendeframkallande droger - kroppen vänjer sig vid blodsockertopparna och vill ha mer. Ju mer kolhydrater vi äter, desto mer höjs blodsockret. För att förstå denna drogens kraft är det så att många upplever abstinens och får huvudvärk, magont, känner sig irriterade och nedstämda när de avstår från socker. Det betyder att hjärnan, som vant sig vid dessa blodsockerkickar, beklagar sig när kickarna inte längre kommer. Den som mår bättre efter att ha ätit något sött har antagligen ett sockerberoende. Eftersom kroppen måste använda sig av vitaminer, mineraler och proteiner i kroppen för att bryta ner sockret , så dränerar alltså sockret oss på energi, vilket ökar risken för sjukdomar.

Hur göra då för att bryta ett sockerberoende? Svaret är:

  • Undvik socker och vitt mjöl.
  • Ät regelbundet; tre mål mat per dag och med proteiner varje måltid, samt två mellanmål bestående av  ex. frukt, bär, frön, nötter, keso. Men inte äta för stora portioner.
  • Ät bra mat; proteiner, nyttiga fetter, mindre mängd långsamma kolhydrater.
  • Drick bara vatten, undvik söt dryck.
  • motionera
  • sluta med kaffe och drick hellre te. örtte eller grönt te.

I usa visar forskning att 90% av alla alkoholmissbrukare också är sockerberoende. Och om de behandlar sockerberoendet parallellt med alkoholberoendet minskar återfallsfrekvensen efter två år från ca 70% till 20%

Intressanta fakta tycker jag! Hoppas jag får hjälpa många framöver till ett hälsosamt liv:) kram!

ss="image" src="https://cdn3.cdnme.se/cdn/6-2/749225/images/2008/ca9vf4a4caous88dcactuh7pcap1qy42canhuxtica2rr44scax1yl1tcalea7s0calcj4jtcai2gzu5casd0z55ca0f3vpfcavn3vv1caqv8wsfcapicl79cas9doemca3tojun_23358935.jpg" alt="" /> 

Bra bok: "Sockerbomben" av Bitten Söderström, sjuksköterska med behandlingshem.

Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar:
1 Daniel
skriven :

Hej Camilla!



Själv så dricker jag en uppåt liter cola om dagen så det blir ca. 100 g socker per dag, dvs 36 kg socker om året bara från colan... så bara därifrån når jag nästan snittet...



ojojoj...



jag måste nog skärpa mig! ;o